Тел: 011 30 47 446

Mail: osdm.susreti.casopis@gmail.com

Kада си родитељ основцу...

4.11.2016.

У нашем развоју главне карике су родитељи, који нас најчешће опомињу шта не треба урадити и шта треба урадити. Њихове методе васпитавања понекад знају да нам досаде: или нам забрањују изласке или примењују нама најстрашнију казну – одузимање мобилних телефона. Међутим, све ове казне после неког времена престају да утичу на нас. Нама изгледа као да родитељи праве превелику и непотребну драму ни око чега. Зато ево неколико савета родитељима од нас деце:

 1. Образложи грешку коју је починило дете.

  Увек је боље ако нам се образложи где смо заправо погрешили. Понекад нам није јасно где грешимо јер пред собом видимо нервозног родитеља који виче.

 2. Провери са дететом причу коју си чуо о њему.

  Често се дешава да родитељи чују нешто погрешно и почну да нас грде а да нас не упитају да ли је то тачно што су чули о нама. Овакви поступци нас углавном увреде.

 3. Покажите да имате поверење у своје дете.

  Када изађемо напоље, родитељи нас стално зивкају јер мисле да нас тако контролишу. Тако могу да постигну сасвим супротан ефекат: да дете уради баш оно чега се родитељи плаше јер деца управо то воле – да ураде супротно од онога што им се каже, нарочито ако родитељи придају томе велику пажњу.

 4. Немојте размазити дете, будите умерени у свему.

  Неки родитељи толико размазе дете да оно не зна ни свој ранац да спакује, а неки други опет немају времена ни за разговор са својим дететом. Треба наћи баланс!

 5. Питајте дете шта му највише смета.

  Сваки родитељ би требало да разговара са својим дететом о ономе што му смета. То не значи да је дете у праву, већ само да се и његов угао посматрања чује. Родитељ ће свакако донети коначну одлуку и видети да ли је дете у праву или претерује и тражи превише.

 6. Деци су најбитнији родитељи.

  Ми знамо да не можемо да се развијамо правилно без помоћи родитеља. Зато не заборавите, са критикама или без њих – ви сте нам најбитнији!

Аутор прилога Анђела Петровић 7/1 школске 2016/17. године