Тел: 011 30 47 446

Mail: osdm.susreti.casopis@gmail.com

Излет за награђене ученике

13.11.2016.

Сви ученици који су освојили неку награду у току школске 2015/16. године и који су својим залагањем на било који други начин допринели раду школе били су награђени једнодневним излетом у Нови Сад и Сремске Карловце.

У Новом Саду смо обилазили Архив Војводине, библиотеку Матице српске и Саборни храм великомученика Георгија. У архиву су нам показали по каквом систему он ради, показали нам неке важне документе из прошлости и причали о намени самог архива. Тамо се тренутно одржава изложба посвећена Првом светском рату. Овај архив није неко запуштено и досадно место као што неки мисле, ипак и историја може бити прилично замимљива! Он је, заправо, веома уређено и корисно место које било коме може користити.

Библиотека Матице српске је огромна и прелепа институција. Она издаје научне часописа и књиге особама старијим од 18 година. У Свечаној сали је одржано кратко предавање о историјату те извандредне институције.

О цркви нема много тога да се каже. Има уређено двориште пуно биљака. Унутра је пространо, тихо, отмено, са лепим иконама и фрескама.

Већина нас је до сада била на Петроварадинској тврђави, а они који нису дефинитивно би требало да оду и посете је. Поглед је стварно очаравајућ. Дунав изгледа широко, моћно и тајанствено, а као и свако место које је туристички посећено,ту су били и штандови са сувенирима и понеким играчкама. Било је свега и свачега, за сваког по нешто. Стварно је тешко описати осећај и тај невероватан поглед, зато би требало да сами одете и уверите се!

Сремски Карловци су омањи град на пола сата вожње од Новог Сада. Ученци су имали мало слободног времена да обиђу град. Једна од ствари коју прво уочите када крочите у центар јесте Саборна црква. Она је виша од свих зграда у околини и тешко је заобићи је. Унутра је невероватно лепа. Зидови су прекривени сликама свих величина и иконама са позлаћеним рамовима. Просто одузима дах. Они који су желели, могли су да оду и виде чувену Карловачку гимназију. У том тренутку је била затворена,тако да је нисмо обилазили унутра, али је и споља изгледала прелепо. У центру се налази и фонтана ,,Четири лава”, која изгледа величанствено. Дно фонтане је било прекривено разнобојним лишћем које је сакривало новчиће и чувало жеље које су деца бацала у фонтану.

Дакле, свима који још нису, предлажем да посете Нови Сад и Сремске Карловце јер су оба града изузетно лепа и имају много тога да понуде. Већина зграда је грађена у неком старом стилу градње и због тога имате осећај као да сте у неком другом свету.

Фотографије које је сликала Тања Пилиндавић можете погледати ОВДЕ.

Аутор прилога Тања Пилиндавић 7/1 школске 2016/17. године