Тел: 011 30 47 446

Mail: osdm.susreti.casopis@gmail.com

Како паметно организовати време

18.1.2017.

Током викенда, распуста или било каквих слободних дана, већина нас не искористи то слободно време на правилан начин. Сви ми понекад заборавимо на обавезе које нас чекају током школске недеље и занесемо се у том комфору слободних дана. Наравно, после одређеног времена поново се враћамо затрпани обавезама. Даћу вам пар савета како да се уједно и одморите и завршите шта имате за предстојећу недељу.

Мислим да је најбоље да се домаћи заврши првог дана када је школа готова па ћете после тога бити мирни и нећете морати да размишљате о томе. Испробано, верујте!

1. Направите подсетник:
Уколико имате доста обавеза које треба обавити, направите подсетник у коме ћете записати све што је битно да уреадите. Ја свој подсетник записујем у лап топу, али можете написати и на обичном папиру, телефону или посебној свешчици која вам служи за то. Након завршене обавезе штиклирај је да бисте знали да је завршена, а и тако ћете осетити задовољство јер сте успешно завршили своју обавезу.

2. Не остављајте све за један дан:
Уколико имате више предмета да научите, немојте остављати то за задњи дан, већ сваког дана научите градиво за један предмет.

3. Током учења:
Након успешто научених неколико страница (процените своје моћи), направите паузу од 20 минута у којој можете погледати неки видео, дописиати се или било шта друшг што желите. Тако ће вам бити лакше.

Савети које сам дала мени користе да стигнем да обавим све школске обавезе, а и да уједно будем одморна. Надам се да ће и вама бити користи и да ћете их примењивати...

Аутор прилога Анђела Петровић 7/1 школске 2016/17

Када имаш да учиш

20.11.2016.

Учење захтева пуно енергије, ангажовања, стрпљења, упорности и времена. Можда ће ти неки од ових савета помоћи да брже и лакше научиш градиво. Не заборави, ако учиш само за контролну вежбу или одговарање, брзо ћеш заборавити научено!

САВЕТИ ЗА ЛАКШЕ УЧЕЊЕ

1. Припреми се за учење. Како ћеш то урадити? Одреди период дана који ћеш посветити учењу. На пример: „Учићу сутра од 7.30 до 13 часова“ (?!!!) Наравно, учићеш много мање, али у заказано време./p>

2. Буди ажуран, тј. редован. Код куће прочитај нову лекцију из књиге ииииистог дана када је предавана. Хватај белешке на часу, код куће такође учи уз помоћ бележака. Користи, боје, слике, машту... То ће ти помоћи приликом учења и олакшати памћење.

3. Обезбеди услове за учење. Потребан ти је мир, просторија без галаме, телефонских позива и било какве буке. Склони све непотребне ствари који ти одвлаче пажњу приликом учења. Најопаснији су телефон, телевизор и компјутер.

4. Седи док учиш. Лежање је погубно! Приспаваће ти се, зато не треба учити увече. Најбоље је учити за столом јер он одржава будност.

5. Издвој кључне речи или реченице. Док учиш, подвуци кључне речи или реченице како би истакао важне информације. Подвуци их на свој начин: разнобојним фломастерима, маркерима, хемијскама...

6. Важно – буди активан и концентрисан на часу. Слушај шта наставник прича и учествуј у раду на часу: одговарај на питања, изнеси своје мишљење, постављај питања... Оно у чему учествујеш ћеш лакше запамтити, онда ће ти код куће бити потребно мање времена за учење.

7. Пауза. Најбоље се учи у интервалима од 45 до 60 минута. Онда направи паузу од 10 до 15 минута (ни мање ни више), па промени активност или предмет. Ако си учио лекцију, након тога пиши домаћи...или ако си учио математику, после тога нешто што није слично са тим предметом: српски језик, биологију...

„Сусрети“ очекују боље оцене! Срећно учење!

Аутор прилога Јована Савић 7/1 школске 2016/17. године