Тел: 011 30 47 446

Mail: osdm.susreti.casopis@gmail.com

Мисли једног тинејџера

11.2.2017.

(Како преживети пубертет)

У животу сваког детета долази тај период у коме не знамо како да искажемо своја осећања. У нашој глави врте се разне мисли и разна питања. Тада је потрено да имамо некога са ким можемо отворено да попричамо. Током пубертета свака девојка много више него иначе почиње да се оптерећује својим изгледом, не знајући да је савршена таква каква јесте. Покушавајући да достигне тај нестварно савршени изглед, изгуби се и остане незадовољна собом, што никада не треба да дозволимо. Код дечака пубертет је мање видан пошто се они увек понашају као деца, међутим, пубертет нас доводи до неких искушења када ни сами не знамо да проценимо шта је добро. Тада долази и до нашег првог заљубљивања што ја сматрам најлепшим делом пубертета. У нашој глави покушавамо себе да направимо старијим него што јесмо, не схватајући да смо само деца и да треба да уживамо у том периоду. Сви знамо ону познату реченицу одраслих са којом оправдавају неке наше лудости „ма то је само пубертет“. По мом мишљењу пубертет није неки страшан период, напротив, има и неких својих добрих страна, али морамо се понашати разумно и треба да будемо оно што јесмо.

Аутор прилога Анђела Петровић 7/1 школске 2016/17.

Како изаћи на крај са захтевима моде....

18.1.2017.

Свакодневно шминкање, бирање одеће сатима, сати проведени пред огледалом – све то спада у рутину једне девојке, што није неопходно. Наравно, и ја знам да се понекад занесем размишљајући о томе шта да обучем. Данашње девојке за сваку прилику потроше сате одлучујући шта да обуку, неважно да ли је то школа или неко битно дешавање – оне губе време! Треба разумети да у нашим годинама најобичније фармерке и опуштајућа дуксерица могу да изгледају лепше него неке ствари у којима нам је нелагодно да крећемо.

Једна од мојих омиљених комбинација која не захтева пуно труда, удобна је, а уједно изгледа лепо јесу обичне тамне МАЛО поцепане фармерке и широки дукс (по могућности) са капуљачом. Обућа – највише волим удобне и мекане чизмице. Уз то додала бих један високи завезани реп, мало руменила и маскаре (по потреби) и ето спортске комбинације у којој можете провести читав дан осећајући се лагодно.

Што се тиче неких свечанијих прилика, најбоље иде обична црна или бела хаљина, да би то било мало елегантније додајте неку огрлицу или било какав накит шарених боја.

Не морате да трошите сате правећи фризуру или седећи код фризера пеглајући и уништавајући косу, довољно је да дан пре великог догађаја навијете виклере (од сунђера) и преспавате са њима. Сутрадан ће резултати бити неочекивани, имаћете лепе и елегантне локне!

Закључак: уместо компликовања, ствари треба поједноставити, а ефекти ће бити или исти или бољи! И не заборавите, наша младост ради за нас, лепи смо и привлачни сами по себи јер смо млади!

Аутор прилога Анђела Петровић 7/1, школске 2016/17. године

Нега коже....

18.1.2017.

Свака девојка треба да води чрачуна о својој кожи! Напокон, кожа је наш највећи орган који дише, а ми јој то морамо омогућити ако хоћемо да буде лепа и нежна.

Сваке вечери пре спавања неопходно је да своје лице очистимо неким средством за чишћење лица: не треба користити тоник (иако је јефтинији), већ неки препарат у мус облику или мицералну воду, јер они не исушују кожу. Након чишћења коже, можемо да се умијемо и лагано истапкамо лице пешкиром. Уколико имамо суву кожу лица, треба намазати неку хидрантнукремо или неку биби крему за нежно и софтно лице.

Девојке треба да воде рачуна и о кожи руку. Поред негованих ноктију = уредних, чистих, умерено дугачких, налакираних безбојним лаком, треба водити рачуна и о кожи тела и користити млеко за тело после туширања. Тако ћемо мирисати свеже и здраво, а то је добро!

Нега коже је важна, јер ако не пазимо своју кожу, нећемо моћи да прикријемо своје несавршености чак ни помоћу шминке, па ће нас многи сматрати неуредним, што – признаћете – није похвално.

Аутор прилога Анђела Петровић 7/1 школске 2016/17. године