Тел: 011 30 47 446

Mail: osdm.susreti.casopis@gmail.com

Настављамо са изазовима

23.5.2017.

Драги ученици, изазов из српског језика саставила је Теодора Динић из 6/3. Проверите да ли знате одговоре на ова занимљива питања.


Flash Card Deck created by Grupa5 Desanka with GoConqr

Изазов за осмаке

23.5.2017.

Колико познајеш лозу Немањића


Flash Card Deck created by Grupa5 Desanka with GoConqr

На изазов позвала Јелена Ненадић 7/1 школске 2016/17. године.

Петаци постављају изазов

23.5.2017.

Проверите своје знање из биологије!


Flash Card Deck created by Grupa1 Desanka with GoConqr

Аутор изазова Емилија Петковић 5/3.

Онлајн недеља на часу информатике

4.04.2017.


Онлајн недеља 2017 је обележена и на часовима информатике. Циљ ових активности је био да се ученици упознају са могућностима коришћења интернета. Које су добре, а које лоше стране интернета, и за шта се и како може користити, ученици су представили цртежима, фотографијама, анимацијама и презентацијама.

Фотографије са часа можете погледати ОВДЕ.

Аутор прилога Данка Мрдак, наставница информатике

Укрштенице –Врући кромпири

3.4.2017.

Ученици 8/4 одељења су у оквиру онлајн недеље на креативан и занимљив начин обнављали знања из различитих области техничког и информатичког образовања. Најпре су користећи алат Hot Potatoes правили сопствене укрштенице а онда су у завршном делу часу користећи мрежу разменили укрштенице и покушали да успешно реше што већи број укрштеница.

Hot Potatoes спада у једноставне програме за израду различитих материјала за увежбавање, обнављање и утврђивање. Ученицима је било лако да га користе, они интуитивно иду корак по корак и успешно креирају интерактивне материјале.

Чињеница је да ученици воле нову технологију. Рачунари представљају њихову свакодневницу, нешто што је њима врло блиско тако да радо приступају коришћењу овог алата. Наравно, ученицима се може учинити да се на овај начин само играју а уствари нису ни свесни да кроз овај вид играња могу много и научити.

Проверите своје знање решавајући неку од њихових укрштеница.

Осмаци

Електране

Електрична енергија

Аутор прилога наставница Драгана Радека

Е-виртоуз

3.4.2017.

У оквиру Онлајн недеље 2017. године 29. марта у одељењу 8/1 одржан је час одељенског старешине на коме су ученици упознати са овим пројектом. Час је одржан у информатичком кабинету.

У уводном делу ученици су посетили званични сајт наше школе и упознали се са страницама које им могу бити корисне у вези са полагањем матурског испита и уписом у средњу школу. Затим су, пратећи линк са школског сајта, посетили сајт школског часописа „Сусрети“, где су у рубрици Новости прочитали вест о Онлајн недељи.

У главном делу часа ученици су се регистровали као учесници, упознали са Е-виртоузом и тестирали. У овом тесту могли су да провере ниво дигиталне писмености и вештине које се односе на информационо-комуникационе технологије. Суочили су се са вештинама које ће им бити неопходне приликом запошљавања. На крају теста добили су резултате по тестираним областима и савет – шта да предузму како би повећали своје компетенције.

У завршном делу часа дискутовали смо о нивоу постигнућа. Ученици су се суочили са неочекивано слабим резултатима и разумели да дигитална писменост подразумева нешто друго у односу на играње видео-игара или сурфовање по Интернету.

Аутор прилога наставница Биљана Кнежевић школске 2016/17. године

Здравље и безбедност за рачунаром

3.04.2017.


У оквиру "Онлајн недеље" од 27.3 до 2.4.2017. год. одржана је и тематска настава из биологије под називом "Здравље и безбедност за рачунаром".

После гледања филма, ученици 7/3 имали су три активности.

Прво су писали о здравственим тегобама које се дешавају услед неправилног положаја тела за рачунаром.

Друга активност је подразумевала  писање превентивних поступака у циљу заштите здравља приликом рада на рачунару.

Као трећа активност је било презентовање правила при раду за рачунаром уз сликовит приказ правилног држања тела, положаја руку на тастатури и мишу, као и оптимална удаљености од монитора. За ту активност ученици су користили линк 

Фотографије са часа можете погледати ОВДЕ.

Аутор прилога Мирјана Богићевић, наставница биологије

Онлајн недеља на часу енглеског језика

2.04.2017.


У понедељак, 27.3.2017. године одељење 6/2 је на часу енглеског језика имало прилику да изме учешће у онлајн недељи.

Ученици су прочитали краћи текст о историји интернета, његовим почецима и развоју. Разговарали смо на тему утицаја интернета на енглески језик, његовој експанзији у све делове света путем онлајн садржаја, али и настанку новог интернет језика, базираног на енглеском, који се састоји од скраћеница и чини врсту сленга ккоју онлајн корисници веома добро познају.

Ученици су у групама правили листу речи које су настале са појавом интернета, листе смо бјединили на нивоу одељења и ратумачили неке од појмова који ученицима нису били најјаснији, као што су su firewall, spam, web browser, social network, world wide web, cloud storage, cyber bullying... Говорили су о друштвеним мрежама које користе, на који начин користе интернет.

Наставница је припремила PowerPoint slide show са изјавама познатих и непознатих људи о животу пре и после интернета, што је ученике посебно забавило и са чим су могли да се поистовете.

Закључак је да је живот после интернета дефинитивно и неповратно промењен и да је онлајн свет, хтели ми то или не, постао наша паралелна стварност.

Фотографије са часа можете погледати ОВДЕ.

Аутор прилога Светлана Милентијевић, наставница енглеског језика

Вршњачко учење током онлајн недеље

2.04.2017.


Првог дана онлајн недеље у нашој школи, реализована је активност Вршњачко учење.

Ученици 6/3 одељења су показивали својим млађим другарима из одељења 2/3 како да правилно користе рачунар али и како да правилно и безбедно користе интернет. Заједно су претраживали интернет у потрази за еколошким саветима. Учили су које кључне речи треба да унесу у претраживач како би дошли до информација за којима су трагали. Увидели су да на интернету могу пронаћи много материјала на тему коју су истраживали али да нису све информације ваљане и оне за којима су трагали. Мало су се мучили док су увежбавали како разликовати битне и ваљане информације од неважних и оних које могу одвести на погрешан пут. Онда је уследио занимљивији део посла где су се ученици лепо и лако снашли и имали прилику да покажу своју креативност. Користили су веб алат Фодеј и правили анимацију на тему очувања животне средине.

Током овог лепог и забавног дружења ученици су:

  • јачали свест о значају коришћења интернета
  • уведели да коришћењем бесплатних веб алата могу да на креативан начин искажу своје мишљење и пошаљу поруку својој околини о значају заштите животне средине.

За крај овог дружења ученици су имали прилику да се опусте и уживају користећи алат за генерисано осликавање и правећи атрактивне слике.

Фотографије са часова можете погледати ОВДЕ.

Радове ученика можете погледати ОВДЕ.

Аутор прилога наставница Драгана Радека школске 2016/17. године

На занимљивом часу математике

2.4.2017.

Моје одељење 5/3 на часу математике 14. марта 2017. учило је осну симетрију. Поред тога што смо научили шта је осна симетрија, ми смо се и забавили!

Наставница Тамара Живковић објаснила нам је ову лекцију пресликавањем цртежа на папиру, тако да добијемо два иста облика.

Ово је доказ да „досадне“ предмете можемо учинити забавним. Сада је на нас ред да урадимо контролни задатак за петицу, као што је наставница објаснила лекцију за петицу!

Аутор прилога Емилија Петковић 5/3 школске 2016/17. године

Онлајн недеља и изазов

2.04.2017.

Проверите колико добро познајете саобраћај!

Лазар Јеличић, ученик 7/3 одељења, је имао част да уради прву активност која је планирана за онлајн недељу и тиме отвори низ лепих дешавања у нашој школи којима настојимо да пропагирамо безбедно коришћење рачунара и интернета.

Лазар је користио бесплатан веб алат GoConqr и направио мултимедијални интерактивни наставни материјал о познавању саобраћајних правила за све ученике наше школе. Захваљујемо Лазару на великој помоћи током онлајн недеље.


Flash Card Deck created by Grupa2 Desa with GoConqr

Шестаци настављају са изазовима

1.3.2017.

Изазов за све

Сара Златковић је поставила изазов свим ученицима наше школе. Драги петаци, проверите да ли сте добро научили. Сви остали, проверите да ли се сећате или се подсетите!


Flash Card Deck created by Grupa1 Desanka with GoConqr

Шестаци постављају изазов

15.2.2017.

Драги седмаци и осмаци, проверите да ли сте заборавили!

У име свих шестака, Теодора Динић поставља изазов ученицима седмог и осмог разреда. Драги наши старији другари, проверите да ли се сећате градива техничког и информатичког образовања за шести разред. Теа подсећа и своје вршњаке да је ово лепа прилика да обнове и провере своје знање.


Flash Card Deck created by Grupa1 Desanka with GoConqr

Рекламе на часу руског језика – crazy cola

10.1.2017.

На часу руског језика добили смо задатак да сами осмислимо рекламу за неки руски производ. Један од њих је crazy cola. Преузели смо тон са руске рекламе и додали наш снимак. Научили смо нове речи и забавили се.

Аутори прилога Александар Јовановић 8/1 и Борис Шаренац 8/1 школске 2016/17.

Хајдуци и ускоци у седмом разреду

8.1.2017.У другој и трећој недељи новембра седмаци су имали тематску недељу хајдучко-ускочког циклуса. Ову тему су изучавали на часу српског језика (наравно) и на часовима историје и географије, верске наставе, као и информатике у парној смени. Ученици којима предаје наставница Биљана Кнежевић имали су задатак да ураде презентацију на тему романа „Хајдук Станко“ Јанка Веселиновића и самостално одрже час. Предуслов је био, наравно, прочитан роман у целости.

У 7/1 овај задатак испуниле су Тања Пилиндавић и Милица Јанковић. Припремиле су занимљив садржај са фотографијама за ученике који су прочитали само одломак из читанке. Одржале су час уз разговор са другарима и наставницом. Портретисале су главног јунака романа на белој табли уз помоћ софтвера мимио, што је било нарочито занимљиво! Дотакле су се тема које су биле интересантне ученицима: о оданости, праведности, љубомори, храбрости... Час је успешно одржан а ученице су биле награђене заслуженим петицама.

У 7/3 народну песму ускочког циклуса „Ропство Јанковић Стојана“ припремили су Катарина Судар, Милош Ћирић, Ања Хоџић и Лазар Јеличић, а час су одржали и у свом одељењу и у 7/1.

Катарина Јовановић и Стефан Буџаковски из 7/3 предавали су народну песму о ускоцима „Иво Сенковић и ага од Рибника“.

На крају изучавања теме ученици су имали час систематизације у виду квиза који је припремила наставница Биљана Кнежевић.

Фотографије са часова можете погледати ОВДЕ.

Аутор прилога Милица Јанковић 7/1 школске 2016/17. године

Тематски час – Јапан

8.1.2017.

Ученици 7/1 провели су дан у духу Јапана

Наставница географије Тања Парезановић осмислила је тематски час о Јапану уз помоћ ученица Тамаре Танасијевић, Анђеле Веселиновић, Милице Јанковић и Анђеле Петровић, а остали су помогли око декорисања учионице, како би подсећала на јапанске колибе и дочарала дух Јапана.

Тамара Танасијевић и Анђела Веслиновић, опонашале су живот гејши, а Милица Јанковић и Анђела Петровић причале су о животу натпросечно вредних Јапанаца. Атмосфера тематског часа „Јапан“, наставила се и на часу енглеског језика, уз помоћ наставнице Александре Ђорђевић. Ученица Сара Ристивојевић говорила је о племенитости јапанског народа.

Уживали смо у заједнички осмишљеном програму, који нас је на забаван и сликовит начин научио много тога о јапанској култури и успео да нам, макар на кратко, смести Јапан у учионицу.

Аутор прилога Јелена Ненадић 7/1 школске 2016/17. године

„Где ја стадох – ти продужи“

20.11.2016.

Тематски рад Село и град

Ученици 2/4 (учитељица Сања Исаиловић) и 2/3 (учитељица Љиљана Опачић) уче у истој учионици. Да су добри домаћини и једни и други, сведоче многобројни ученички радови које ученици оба одељења излажу у учионици и чувају.

воју слогу су показали и у заједничком тематском раду Село и град. Стрпљиво и са највећом пажњом урадили су овај пано трудећи се да покажу своје знање и умеће. Мноштво детаља сведочи о њиховој посвећености и доброј мотивисаности за рад.

Питагора на часу енглеског језика

19.11.2016.

У првој недељи новембра седмаци су на часовима математике учили о Питагори. Ученици којима наставница Александра Ђорђевић предаје радили су презентације о Питагори на енглеском језику. Писали су о његовом животу, правили ребусе које су решавали на часу. Ученици надарени за цртање нацртали су Питагорине портрете. Три часа на којима смо учили о Питагори прошла су брзо и веома занимљиво. Ученици кажу да су им часови енглеског језика са доста презентација најзанимљивији.

Фотографије са ових часова можете погледати ОВДЕ.

Ауторкa Ема Унијат 6/4