Тел: 011 30 47 446

Mail: osdm.susreti.casopis@gmail.com

Још један сусрет Lego ergo sum – Књиге које се читају за један дан

17.5.2017.

Последњи овогодишњи сусрет љубитеља лепе литературе одржан је 12. маја 2017. године у 13 сати. На овом сусрету представљена су још три романа и један ученички састав. Поред ученика који су представљали романе, присуствовали су и ученици који су учествовали у дискусији и информисали се о занимљивим романима. И на овом сусрету ученици су разменили књиге. Белешке са сусрета водио је Стефан Буџаковски из 7/3, а сам сусрет наставница Биљана Кнежевић.

 

На брегу кућа мала – Градимир Стојковић

Борис Шаренац из 8/1 препоручио је роман „На брегу кућа мала“ Градимира Стојковића у издању „Лагуне“. Овај се роман чита у једном даху јер обилује препрекама и занимљивостима, а сама мистерија која се догодила у малој кући на брегу држи пажњу читалаца. Ово је прави трилер за децу!

 

 

Сенка – Мајкл Марпурго

Катарина Максимовић из 7/3 представила је роман „Сенка“ Мајкла Марпургоа издавачке куће „Букс“. Реч је о узбудиљивом роману који нас подучава да верујемо у своје врлине и да ће се труд и истрајност увек исплатити. Реч је о ратном времену у Авганистану. Главном јунаку Аману и његовој мајци није било потребно сажаљење, већ помоћ пријатеља. У узбудљивој причи пас Сенка има мистериозну улогу која роману даје посебну напетост.

 

Ипак због љубави вреди патити – Хортензе Улрих

Јована Вуковић из 8/1 представила је роман „Ипак због љубави вреди патити“ Хортензе Улрих и издању „Вулкана“: Овај роман говори о љубавним проблемима симпатичне јунакиње Јоје са којом се можемо врло лако повезати јер њене проблеме имају многе тринаестогодишњакиње.

 

Јелена Ненадић из 7/1 прочитала је свој састав „Забрањена љубав“ – необичну бајковиту причу о љубави...

 

 

Аутор прилога Биљана Кнежевић

Још један Lego ergo sum сусрет

17.5.2017.

Још један сусрет љубитеља читања одржан је 28. априла 2017. године. Ученици су опет представили романе које су прочитали, овог пута под слоганом Романи који се читају са један дан. С обзиром да нису сви ученици успели да представе своје романе, следећи сусрет заказан је за 12. мај 2017. у 13.00 сати.

Позивамо све заинтересоване ученике да нам се придруже као учесници или посматрачи.

Погледајте фотографије са сусрета.

Добро дошли 12. маја у 13 сати!

Како написати авантуристичку причу

2.4.2017.

На часу српског језика писали смо авантуристичку причу. Није тешко написати је, пробајте! Ово су савети који ће вам помоћи.


  • Главни лик мора да савлада разне препреке, јер у њима постоји неки важан задатак.
  • Радња се одвија брзо.
  • Можете описати и узбудљиво путовање или занимљиво место, али то не треба да прогута причу.
  • Поред главног јунака морамо имати и споредне ликове, као и оног ко спречава главног јунака у савладавању препреке. Потребно је да им дамо имена и одредимо како изгледају, као и какве особине имају.
  • Морамо имати место и време радње, које можемо мењати (а и добро је мењати их).
  • Композиција: у уводу почиње авантура и тада морамо да споменемо главног јунака; у разради описујемо догађаје, тј. проблеме које јунак решава (може и само један проблем) и на крају и решење; у закључку дајемо завршетак приче (шта је било са јунацима после догађаја и слично).
  • Прича мора да буде правилно написана, тј. пазите на правопис.
  • Пишемо у првом или у трећем лицу. Добро је ако имамо дијалог.
  • Будите уредни током писања да би читаоци могли да знају о чему сте писали или откуцајте свој рад.

Аутор прилога Емилија Петковић 5/3 школске 2016/17. године

Ја волим балет!

15.2.2017.

Балет је нешто посебно... Не може га разумети нити волети свако!

Балет је театарски облик игре. Почео је да се развија у Западној Европи током ренесансе (1300-1400).

Уколико желите да учите балет, припремите се на четири разреда основне балетске школе, затим четири разреда средње балетске школе. Ко жели, може да упише и балетски факултет!

Једна од балерина, светска првакиња Светлана Закхарова је прва балерина на свету. Она је родом из Русије. Уложила је пуно труда из чисте љубави према балету. Сан сваке мале балерине, а и одраслих, јесте да буду као она. Нико не може да одигра оно што она уме, јер Светлана игра савршено...

Ми балерине имамо једну тајну... ми у ствари не играмо на прстима, већ имамо специјалне балетанке које имају гипс. Велики број људи мисли да ми заиста играмо на прстима!

Балерине су посебне особе: колико год им причате да је балет „глуп“, оне то одбијају и знају због чега га воле и због чега ће га увек волети. И ја сам једна од њих!

Аутор прилога Александра Ацковић 5/3 школске 2016/17. године

Како разликовати добру од лоше музике

11.2.2017.

Потребно је понудити младима музику која ће им помоћи да стекну добар укус и осећање за разликовање добра и зла, да буду „свога тела господари“ у правом смислу. Kада сте последњи пут чули да је неког рок или техно музика сачувала од самоуништења и дала му смисао постојања? Или да га је утешила? Да је некога тргнула из депресије? Или чак да је нека песма помогла човеку да одбаци дрогу? Kолико рок и метал песама отворено хвале самоубиство?

Добра музика је она која диже из мртвила и депресије. Она човека охрабрује, отима га од самоуништења, указује му на смисао живота, усмерава да живи срећно и испуњено, развија племенитост, доброту и љубав.

Аутор прилога Лазар Димитријевић 8/1 школске 2015/16. године

Луткарска представа у другом разреду

13.11.2016.

Ученици 2/4 у новембру су се поштено забавили!

На часовима ликовног и српског језика спојили су корисно и забавно: познату бајку „Биберче“ успешно су драматизовали и припремили лутке за будућу луткарску представу. Тренутно праве „позорницу“ за своју представу. Њихова учитељица Сања Исаиловић каже да треба да осмисле нешто једноставно и лако за преношење, а опет функционално и лепо...

 

 

 

„Сусрети“ им желе успешан рад! Са нестрпљењем очекујемо позивнице за „Биберче“.

Аутор прилога Биљана Кнежевић

Књиге које препоручујемо

7.11.2016.

Препоручене књиге са сурета Лего ерго сум у октобру 2016.

 

Само буди овде – Гијом Мусо, Вулкан

Милица Исаковић 7/2 представила је љубавни роман који говори о дечаку који храбро скаче у воду како би спасао своју другарицу и доживљава клиничку смрт. Након много година среће девојку у коју се заљубљује, испоставља се да је та девојка... У овом роману има више радње него дескрипције што га чини динамичним и занимљивим.

Милица је задивљена храброшћу осмогодишњег дечака јер није размишљао о свом животу већ о томе да треба да спасе другарицу.

 

 

Онлајн девојка на турнеји – Зои Саг, Лагуна

Ана Манасијевић 8/2 представила је роман који говори о турнеји поп звезде. У овом роману као јунаци се појављују и познате звезде. Заплет се заснива на завери менаџера који жели да раздвоји заљубљене. Главна јунакиња Зоела бори се за свој положај и учи о животу.

Ана је научила из овог романа да су поп звезде исти људи као и ми, само што медији увеличавају њихове проблеме.

 

Вештице – Роалд Дал, Бели пут

Александра Нововић 7/3 представила је роман о дечаку коме су погинули родитељи и који је наставио да живи са баком која му сваке вечери прича приче о вештицама. Он је припремљен за сусрет са њима и борбу да спасе сву децу света.

Александри се највише допада борбеност, домишљатост овог дечака, па је књигу оценила чистом десетком!

 

Загонетне приче - Урош Петровић, Лагуна

Милена Рогановић 7/3 представила је прву књигу прича из серијала „Загонетних прича“. Овај детективско-авантуристички роман који и није роман свакога подстиче на размишљање. Пробајте и ви да решите ову загонетку (помоћ пријатеља: реч је о одевном предмету):

Уђеш на једну рупу, изађеш на две. Када мислиш да си изашао, ти си тек тада ушао!

 

Тајни врт - Френсис Хоџсон Барнет, Вулканчић

Тијана Бабић 8/3 представила је роман пун преокрета који говори о размаженој девојчици која остаје без родитеља и треба да научи да ради, поштује људе у својој околини и пристојном понашању. Она наилази на многе мистерије у кући своје тетке, решава их... заједно са читаоцима!

Тијани се највише допала служавкина мајка која је давала веома добре савете и показивала деци како треба да се понашају.

 

Аутор прилога Биљана Кнежевић

Утицај неправилне синкопе

17.9.2016.

Битна новина коју доносе поп и рок је промена нагласка у такту и систематска употреба синкопе (метричко-ритмичка фигура која настаје спојем ненаглашеног и наглашеног тактовог дела; нагласак се преноси на лак тактов део, тј. на почетак синкопе.

Аутор Лазар Димитријевић 8/1 школска 2015/16.

У ритму музике за…

6.6.2016.

УМузички ритам је незаобилазни део сваке песме. За обичног слушаоца ритму музике ритам и метар одговарају „откуцајима срца“. Неки савремени музички стилови углавном се ослањају на ударачке инструменте те стога често занемарују мелодију, наглашавајући хипнотишући ритам који утиче на подсвест и на човекове физиолошке процесе. Овакво осиромашење музичког израза достигло је врхунац у техно музици: у њој више нема ни речи ни мелодије.

Аутор Лазар Димитријевић 8/1Наставиће се...

Lego ergo sum – Читам, дакле постојим

2.6.2016.

У нашој школи 2.6.2016. одржан је састанак свих љубитеља књиге. Ово није био први сусрет, међутим, сваки пут добијемо новог члана и нове књиге о којима коментаришемо са нашом наставницом Биљаном Кнежевић. Наш читалачки клуб претресао је неколико романа, па свако може да пронађе нешто што му се допада. Ко год је дошао, био је у могућности да позајми књигу која му се допала. Наравно, ту су и ђаци који посматрају наше представнике и постављају им питања тако да ипак сви постанемо активни. На овом сусрету романе су представљали ученици сва четири одељења шестог разреда и представник 7/1;чланови нашег клуба су иначе из свих виших разреда: од петог до осмог. Сигурни смо да ће на првом окупљању следеће године бити још више чланова.

Аутор прилога Анђела Петровић 6/1 (члан Клуба)Одржан мартовски сусрет Lego ergo sum

5.4.2016.

Дана 26. марта 2016. одржан је још један сусрет љубитеља читања Lego ergo sum на коме су ученици свих разреда и обе смене представили занимљиве романе које су прочитали и које препоручују својим друговима.

Учествовало је тринаест ученика, своје излагање поткрепили су паноима или презентацијама. Атмосфера сусрета била је пријатељска и опуштена, ученици су поново разменили ставове, питања и информације.

У наставку можете прочитати списак учесника и препоручених романа, као и ФОТОГРАФИЈЕ са сусрета.

Позивамо нове учеснике да нам се придруже у мајском сусрету!

Модни предлози за матурско вече

22.4.2016.

Драги осмаци,

ево неколико предлога „Сусрета“ за матурско вече! У овим хаљинама ћете изгледати елегантно и модерно.

Модне предлоге вам дају Ања Грујић 6/3 и Анђела Петровић 6/1

Kњига коју препоручујемо

21.2.2016.

Зое, силази доле!

У овом роману је главња јунакиња 14-годашњикиња…Њени родитељи су се развели и њу је суд доделио тати… има млађег брата (име ћете сазнати у роману)…Живи у малом стану у солитеру… Има најбољу другарицу Милицу, већи део романа описује време проведено са њом. Једног дана тата се враћао са посла и са комшиницом се заглавио у лифту….шта се даље догодило, сазнаћете ако прочитате овај роман!

Наслов романа: Зое, силази доле!

Аутор романа: Ана Ђокић Понграшић

Издавач: Лагуна, Београд

Број страница: 117

Аутор Милица Исаковић 6/2

Конкурс „Тајна лепе старости“

14.2.2016.

На конкурс је пристигло 120 радова из Београда, Ниша, Новог Сада, Врања, Александровца и Пожаревца.

У категорији Поезија – деца и млади ученици наше школе Маша Костић 4/1 (песма „Мој деда“), Теодора Филиповић 4/1 (песма „Моја бака“) и Огњен Спасић 3/2 (песма „Бака“) освојили су друго место.

За ликовно стваралаштво, категорија деце и младих, Маша Олујић 2/2 освојила је треће место.

Одржан октобарски сусрет Lego ergo sum

14.2.2016.

НУ среду 21.октобра 2015. одржан је сусрет љубитеља добре књиге под називом Lego ergo sum. Ученици петог и шестог разреда представили су романе различитог жанра: авантуристичке, фантастичне, оне са савременом тематикома али и оне који се могу сматрати класиком дечје литературе. Ученици обе смене су разменили мишљења и искуства и направили списак романа које препоручују својим вршњацима.

Сусрет је водила наставница српског језика Биљана Кнежевић.

Аутор Тања Пилиндавић 6/1

Октобарски модни предлози

14.2.2016.

Наше уреднице модне рубрике Мина и Катарина вас позивају да гласате за најбољу креацију и уједно пошаљете свој едлог на адресу нашег часописа osdm.susreti.casopis@gmail.com.

Четвртаци обележили Дан жена

22.4.2016.

На часу ликовне културе ученици 4/2 (учитељица Марија Милинковић) правили су цветове од папира у боји. Своје радове поклањали су мамама и запосленима у школи.

Аутор Ања Костић 4/2

Ликовно у вишим разредима

22.4.2016.

Редакција „Сусрета“ вас позива да гласате за најуспелији ликовни рад урађен на часу! Можете их погледати на следећој страници.

Ликовна култура у првом разреду

22.4.2016.

Да се у нашој школи негује ликовна култура увериће вас и радови наших најмлађих! Реч је о радовима ученика 1/2 на тему „Бака, дека и ја“ и „Мој град“. Учитељица која негује њихов стваралачки рад и креативност је Милана Ђурић.

Музика или антимузика

20.4.2016.

Музика није неутрална уметност: она је или моћан лек или снажан отров. Изражава лепоту и то је један од разлога зашто нас толико привлачи. Међутим, модерна музика, укључујући и панк и рок који ја слушам, објективно посматрано, највећим делом је „музика са грешком“, „музика несклада“. Питате се како! Једноставно: свака музика која се супротставља осмотактној хармонији света јесте заправо – антимузика. Та антимузика ће свакако узети свој данак, „помоћи ће“ једном делу човечанства да можда оде у пропаст (алкохолизам, наркоманију или нервно растројство).

Наставиће се…

Аутор Лазар Димитријевић 8/1

Вредне руке дарују вам звуке

6.4.2016.

Ученици Музичке основне школе „Владимир Ђорђевић“ у оквиру пројекта „Вредне руке дарују вам звуке“ одржали су промотивни концерт 6.4.2016. у музичком кабинету наше школе. Овај концерт намењен је свим ученицима првог и другог разреда.

Фотографије са концерта можете погледати ОВДЕ.

Аутори Анђела Веселиновић 6/1 и Тијана Остојић 6/1

 

Утичу ли музички текстови на нас?

6.4.2016.

Док сам размишљао како да што свеобухватније представим музику у чланку за школски часопис, инспирација ми је наишла јутрос након прочитаног коментара у новинама да данашње музичке звезде певају хитове који не говорени о чему, а често и немају никаквог смисла. Многи истраживачи верују да све бесмисленији текстови најслушанијих песмама нису последица спонтаних промена у друштву, већ да су управо они својим текстовима песама на интелектуалном нивоу детета од седам година, допринели тим променама и утиску о све лошијем животу.

Музика има огромну моћ над човеком и над целокупним пруштвом. Јасно је да није реч о случајности, већ о систематском заглупљивању: научници су већ доказали да понављање бесмислених стихова доводи до опадања интелектуалних способности. Друштво је фокусирано на забаву и идолопоклонство према звездама.

Наставиће се…


Аутор Лазар Димитријевић 8/1

Шта то беше… музика

6.4.2016.

Сви мислиоци света, од најстаријих времена до данас, сагласили су се да је музика дете математике и лингвистике (науке о језику), које је правизишло своје родитеље, као и да је музика језик над језицима. Само име ове уметности – музика – указује на античко веровање д је она, као и све друге уметности, плод натприродног утицаја Аполонових муза на музичаре. Отуд потиче и појам инспирације, тј.“удисања“, одакле и наша реч надахнуће: уметнику је идеју удахнула муза, а у каснијем схватању то је учинило неко друго духовно биће, укључујући и самог Бога.

Наставиће се…


Аутор Лазар Димитријевић 8/1

Одржан јавни час „Италијанска опера“

6.4.2016.

Јавни час „Италијанска опера“ одржан је у музичком кабинету у петак 27.12.2015. у 19 сати. Аутор часа је наставница музичке културе Гордана Поповић, а час је реализован уз помоћ ученика осмог разреда.Аутор Биљана Кнежевић