Тел: 011 30 47 446

Mail: osdm.susreti.casopis@gmail.com

Зашто је здраво бавити се спортом

2.4.2017.

Сви знамо да физичка активност повољно утиче на наше здравље и расположење, али понекад нам је тешко да уведемо спорт у свакодневни живот. Надам се да ће вам овај текст помоћи д схватите колико је физичка активност важна!


 • Спорт (физичка активност) побољшава здравље, организам постаје отпорнији на прехладе, вирусе и бактерије.
 • Редовно вежбање добриноси бољој концентрацији.
 • Повећава ниво енергије, па ћете са лакоћом урадити много више ствари.
 • Вежбање пружа забаву! Лучимо хормон среће док вежбамо.
 • Боље се спава после вежбања.

Савети „Сусрета“

Немојте тренирати у теретанама јер трошите новац и имате веома мали учинак. Претерано напрезање у теретани може да заустави раст.

Не користите вакцине за мишиће и за снагу, довољно је да код куће ујутру урадите по двадесет склекова, згибова и лежњака.

Немојте да узимате никакве протеинске препарате – штетни су и краткотрајног ефекта. Једите воће и поврће (риба, јаја, махунарке, сурутка... одлични су извори протеина).

Ако вежбате сваког дана, бићете здрави и јаки!

Аутор прилога Емилија Петковић 5/3 школске 2016/17. године

Ватерполо

9.1.2017.

Ватерполо је тимска игра од по шест играча + голман у тиму. Игра се у базену најмање дубине 1.8 м. Играчи морају да буду јаки и издржљиви да би одиграли целу утакмицу, која се састоји од четири четвртине од по 15 минута. Овај спорт је веома груб, мањи прекршаји се не кажњавају, док се већи кажњавају одласком са терена на 20 секунди. Ватерполо има и своје ознаке и правила, а једна од ознака представља линија која има посебно значење:


 • Бела, гол линија и половина игралишта
 • Црвена, линија 2 м.
 • Жута, линија 5 м

Историја ватерпола

Ватерполо је настао у Уједињеном Краљевству крајем 19. века (на рекама Енглеске и Шкотске), где су водени спортови и трке били одлика сеоских прослава и фестивала. Развио се 1869, а тадашње утакмице биле су са више живости него данашње.

Аутор прилога Емилија Петковић 5/3 школске 2016/17. године

Бокс

9.1.2017.

Бокс је борилачки спорт у којем се две особе боре ударцима рукама у ограниченом простору – рингу. Циљ борбе је оборити противника на под што јачим ударцем. Ако он не устане у року од 10 секунди, победа оног који је задао ударац је озваничена. Није дозвољено ударати противника док је на поду, постоје правила у који део тела се не сме ударати и на који начин. Због тога се бокс понекад зове и „племенита вештина“. Боксерску опрему чине рукавице и бандаже за руке (завоји којима се завије руке, они штите кости да се не би сломиле приликом ударца).

Историја бокса

Људи су доказивали своју снагу борећи се. Често су те борбе биле опасне, па чак и смртоносне. Бокс је 688. године уведен у такмичење олимпијских игара у саставу панкратиона (мешавине рвања и бокса). Код Римљана „песничење“ или „шакање“ била је једна од дисциплина у гладијаторским борбама.

Рукомет – омиљени спорт у нашој школи

9.01.2017.

Рукомет је тимска игра која се игра на правоугаоном терену (40 м дужине и 20 м ширине). Подлога је паркет. Постоје и спољашњи терени од бетона или асфалта, али се они не користе за такмичења највишег нивоа. Сваки тим има по седам играча (6 играча + голман). Игра траје два полувремена по 30 минута, треба постићи бар један више го од противника. Лопта је мања него у кошарци (таква да може да стане у руку), додаје се међу играчима, имају право и на ударце о под.

Наша школа је имала Рукометни клуб „Примус“, чији је тренер био наставник физичког Петар Ивовић. Њихов највећи успех је био освајање златне медаље на Републичком такмичењу. У саставу те екипе играо је и Богдан Радивојевић (на слици), ученик наше школе а садашњи репрезантативац, као и његова млађа браћа Бојан и Борис Радивојевић, такође садашњи репрезентативци.

Историја рукомета

У Данској је 1898. године учитељ Холгер Нилсен у Олдрупу увео у школски програм игру сличну данашњем рукомету, у дворани, са седам играча. Убрзо је 1912. рукомет прихваћен и у Шведској и Немачкој. Године 1928. одржана су у Немачкој првенства у великом и малом рукомету.

Прво игралиште на територији бивше Југославије направљено је у Хрватској, у Загребу, где је и одиграна прва рукометна утакмица Љубљана-Загреб (5:8).

Аутор прилога Емилија Петковић 5/3 школске 2016/17. године

Светски број један – тенис!

21.12.2016.

Тенис је спорт који се игра рекетима, са два играча (сингл) или два тима по два играча (дубл). Играчи користе рекет за тенис којом ударају лоптицу (зелене је боје). Тенис је олимпијски спорт, играју га људи свих узраста.

Најпознатији тениски турнири су US Open, Frеnch Open, Australian Open и Вимблдон. Најплаћенији тенисер на свету је Федерер. Најдужи тениски меч играо се 11 сати и 5 минута (у три дана) између Американца Изнера и Француза Махута. Победио је Изнер.

Најпознатији српски тенисер је Новак Ђоковић, био је три године за редом на месту број један на светској листи. И даље даје одличне резултате. Прича се да су његови родитељи продали стан да би му платили тренинге. Мора се признати да је оправдао ту њихову жртву. Србији је донео много медаља и трофеја и због тога је вољен и поштован. И када изгуби меч, и даље има подршку својих верних навијача.

Историја тениса

Тенис је почео да се игра најпре у Енглеској у 19.веку. Правила тениса су иста од тада. Грци и Римљани су имали игре лоптом, које су прихватили Франацузи. Једну су назвали Jeu de Paume (”že d paum”), што је претеча данашњег тениса.

Аутор прилога Емилија Петковић 5/3 школске 2016/17.

Волите ли – бициклизам?!

21.12.2016.

Бициклизам је спорт са пуно врлина и мана. Може бити одличан рекреативни спорт. Бицикл је превозно средство на људски погон. Бициклисти се тркају на тркачкој стази у облику круга. Те стазе су обележена поља, јако су дугачке и треба имати много кондиције за овај спорт. Забаван је и узбудљив, користан. Бицикл нам може послужити и као превозно средство у граду како не бисмо загађивали околину а у исто време се бавили физичком активношћу.

Данас је бициклизам стаднардни олимпијски спорт у неколико дисциплина. Неке од дисциплина нису у олимпијском програму. Категорије бициклизма су разнолике:

 

 • - Екстремни бициклизам
 • - Циклокрос
 • - Брдски бициклизам
 • - Друмски бициклизам

Историја бициклизма

 

Бицикл је настао у Европи у 19. веку. Особа која се спомиње као први возач бицикла је немачки барон Карл фон Драјс, који је 1817. године возио својеврсни бицикл на гурање.

Тур де Франс (франц. Tour de France) је најпопуларнија бициклистичка трка на свету. Одржава се сваке године у Француској и земљама у окружењу, у јулу месецу, и траје три седмице. Ово такмичење се одржава сваке године од 1903. осим прекида за време Првог и Другог светског рата.

Због релативно јефтине израде и доступности, данас је најраширеније превозно средство. Претпоставља се да на свету данас постоји око 1.000.000.000 бицикала.

Аутор прилога Емилија Петковић 5/1 школске 2016/17. године

Фудбал – игра милиона

21.12.2016.

Фудбал је тренутно један од најпопуларнијих спортова на свету, игра се у преко 200 земаља.

Фудбал је коликтивни спорт које се игра између две екипе. У свакој екипи има по 11 играча. Игра се фудбалском лоптом на правоугаоном терену са вештачком или травнатом подлогом. Циљ је убацити лопту у противнички гол било којим делом тела осим руком. Једино голман може у ограниченом простору, такозваном шестаестерцу, играти руком. Победник је тим који за 90 минута да више голова од другог тима, колико траје утакмица. Подељена је на два полувремена од по 45 минута.

Историја фудбала

Савремена фудбалска игра развила се у Енглеској после стварања првог фудбалског савеза 1863. године. ФИФА је међународно владајуће тело удружења светског фудбала. Седиште Фифе је у Цириху (Швајцарска), а тренутни председник је Ђани Инфантино. Фифа је организатор светског првенства у фудбалу, најпрестижнијег и најгледанијег спортског такмичења уопште.

Аутор прилога Емилија Петковић 5/1 школске 2016/17. године

Ипак је спорт – шах!

18.12.2016.

Шах је мисаона игра која се игра на плочи са два играча. Они померају фигуре на квадратној плочи (шаховској табли). Постоје две боје фигура: црна и бела. Бели играч увек започиње игру. Фигуре представљају краља, краљицу, ловца (2), пиона (8), коња (2) и топ (2).

 

 

 

 

Све фигуре су ту да заштите краља. Највећу слободу кретања има краљица (у свим правцима и неограничени број поља), а најмању пиони (напред лево, десно или право, само једно поље, осим приликом започињања игре, тзв. „отварања“).

За играча кажемо да је „на потезу“ када његов противник заврши потез. Циљ је изложити противничког краља нападу на такав начин да противник не може да избегне у следећем потезу „освајање“ краља. Значи, мислимо унапред! Та ситуација се зове шах-мат и означава победу. Уколико ниједан играч не може да матира другог, партија се проглашава нерешеном.

Историја шаха

Правила шаха су усвојена 1929.године, а шах се појавио пре више од 1.000 година. У 5.веку насала је у Индији војна игра „чатуранга“, што значи четвородеони. Људи су одувек волели и ценили шах, зато је он и један од најпопуларнијих спортова на свету.

Највиша титула коју играч може добити је звање велемајстора. Најпознатији шахисти су Василиј Смислов, Борис Спаски, Роберт Фишер, Гари Каспаров, Анатолиј Карпов и други. Данас је најбољи шахиста на светској листи Норвежанин Магнус Карлсен, а најбољи српски играч Роберт Маркуш је на 89. месту.

Аутор прилога Емилија Петковић 5/3 школске 206/17.

Нешто о... кошарци

26.10.2016.

Прво, како се игра...

Кошарка је тимски спорт. Две екипе играју једна против друге и свака екипа је састављена од пет играча. Поен се постиже убацивањем лопте кроз обруч противничког коша, наравно – по одређеним правилима. Победник је онај који постигне више поена: један кош подразумева два поена, а кош из слободног бацања један поен, уколико се постигне кош ван обруча од три метра, добијају се три поена („тројка“).

 

 

 

 

 

 

 

Такмичарска кошарка је искључиво дворански спорт и игра се на затвореном терену на паркету. Постојe и облици мање регулисане кошарке који се могу играти и као спољни спорт на подлогама различитим од паркета.

Занимљиво је да се кошарка у почетку играла фудбалском лоптом!

Прву кошаркашку лопту у Србију је донео Вилијам Виланд 1923. године.

Прва комплетна правила кошаркашке игре штампана су у Београду 1924. године.

Позиције: плејмејкер, бек, крило, крилни центар и центар.

Аутор прилога Јована Савић 7/1 школске 2016/17. године

Резултати трећег кола првенства школе у фудбалу 2016/17.

22.10.2016.

Седми и осми разред Јесењи део 2016/2017.

Резултати трећег кола

73:71 = 4 : 3

83:72 = 5 : 6

81:82 = 1 : 2

84 :74 = 1 : 5

Резултати другог кола првенства школе у фудбалу 2016/17.

20.10.2016.

Седми и осми разред Јесењи део 2016/2017.

Резултати другог кола

81:83 = 1 : 2

74:72 = 4 : 7

82:73 = 1 : 2

71 :84 = 4 : 1

Резултати првог кола првенства школе у фудбалу 2016/17.

22.9.2016.

Седми и осми разред Јесењи део 2016/2017.

Резултати првог кола

82:71 = 3 : 3

84:72 = 5 : 2

74:81 = 3: 3

73 :83 =одложено 1:8

Почело првенство школе у фудбалу 2016/17.

9.9.2016.

Приступни договор у вези са правилима овогодишњег фудбалског првенства наше школе одржан је 3.9.2016. у кабинету математике. Присуствовали су капитени свих екипа осим одељења 83.

Капитени су упознати са правилима одржавања овог такмичења. Руководили смо се правилима ФСС уз одговарајуће допуне (највише смо се догоарали о понашању играча па и навијача за време утакмице). Недолично понашање као и навијање повлачи одговарајуће последице од блажих до оних најтежих (одстрањивање екипе са такмичења).

Bagi Imre

наст. Баги Имре

Школски турнир у малом фудбалу

20.4.2016.

Школске трибине биле су пуне 8.9.2015. када је око 13.20 почела прва фудбалска утакмица у школској 2015/2016. години. Одржан је први меч између парне и непарне смене.

Више о овом можете прочитати у извештају нашег спортског репортера.

КОШАРКАШКА УТАКМИЦА 6/4 ПРОТИВ 6/2

21.4.2016.

Кошаркашка пријатељска утакмица 6/2 против 6/4одиграла се 21.4.2016. у школској сали у 18 часова и 45 минута. Звиждуком наставника Багија, судије, бачена је лопта и надметање је започело! На клупицама су се налазили навијачи оба тима који су страствено навијали.

Аутор Ема Унијат 6/2