Тел: 011 30 47 446

Mail: osdm.susreti.casopis@gmail.com

Насиље у виртуелном свету

3.04.2017.

Интернет као нови вид комуникације доноси својим корисницима бројне предности: једноставну комуникацију са пријатељима, брзо и лако долажење до информација… Нажалост, у онлајн свет се преселило и насиље. Насиљем и малтретирањем у виртуелном свету се сматра свако намерно, понављано и непријатељско понашање једне или више особа усмерено на наношење штете другоме кроз употребу интернета, интернет технологија и мобилних телефона.

У оквиру онлајн недеље на часовима информатичке секције бавили смо се различитим облицима интернет насиља. Ученици су се међусобно договорили ко ће коју тему обрађивати. Ово су резултати њиховог рада.

Дуња Драгојевић, ученица 5/2 одељења се током онлајн недеље бавила темом шта радити и како поступити када приметимо да је неко жртва виртуелног насиља.Ученици 6/4 одељења, Страхиња Вучковић и Алекса Зарић су пажњу посветили томе шта се све сматра онлајн насиљем и који облици насиља постоје.Ученици 5/1 одељења, Василије Ристић и Димитрије Савић су направили видео запис о томе како поступити када се малтретирање дешава нама.Аутор прилога Драгана Радека, наставница техничког и информатичког образовања

Када си на интернету....

20.11.2016.

О опасностима које вребају на интернету се прича већ дуго, а ми смо се посебно информисали на предавању које су одржали инспектори Службе за борбу против орзанизованог криминала и Одељења за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а Звездара. Чули смо многе корисне информације које делимо са вама:

  • Највећа опасност долази са најпопуларнијих мрежа: Инстаграм, Фејсбук, Снепчет...Два пута промисли шта ћеш поставити на овим мрежама!
  • Најчешће жртве интернет насиља су девојчице од 8 до 15 година, али и дечаци и одрасле особе.
  • Педофили* имају свој метод рада:

- Први корак је контакт, углавном преко друштвених мрежа или и-мејла.

- Други корак (прелазак на „виши“ ниво): виђање путем Скајпа. Педофил најчешће каже да не поседује камеру или му је одузета, а на ово жртве најчешће наседају.

*Педофилија (грч. παιδοφιλία (παις, дете) и (φιλία, љубав, пријатељство) сексуална настраност која се огледа у сексуалној привлачности према деци истог, супротног, или оба пола. Због тежине последица, оваква настраност је строго законски кажњива у свим земљама.

- Трећи корак (изливи нежности и осећања): педфил је нежан према будућој жртви, саосећа са њеним проблемима, подржава је у ставовима, па се жртва веома лако заљуби у нестварну особу која се лажно представља као младић или девојка. Зато жртва пристаје на разне захтеве, а најчешће је то снимање порнографског* садржаја.

*Порнографија (од грчког πορνη „проститутка“ и γραφία „писана ствар“) - представљање људског тела или сексуалних радњи у циљу изазивања сексуалног узбуђења. Слично је али се и разликује од еротике.

- Четврти корак је достављање снимака другој групи ради уцене жртве.

- Пети корак је контактирање жртве ради саопштавања уцене путем друштвених мрежа или и-мејла.

- Шести корак: УЦЕНА!

КОРИСТАН ЛИНК - youtube канал на коме можете наћи разне видео снимке о начинима како се људи срећу са педофилијом (канал је на енглеском језику)

Познати филмови о педофилији које можете погледати су "Сестре" (филм на српском језику) и „Disconnected“ (филм на енглеском језику).

Предавању присуствовала/аутор прилога Тијана Бабић 8/1 школске 206/17. године

Четири НЕ на Интернету

20.11.2016.

1. НЕ објављивати јавно нити слати непознатим лицима адресу, број телефона или друге податке;

2. НЕ пристајати на састанак са непознатом особом;

3. НЕ настављати комуникацију са потенцијалним педофилом/игнорисати позиве.

4. НЕ отварати линкове у порукама од непознате особе. Најчешће такве линкове шаљу криминалацу.

Аутор прилога Тијана Бабић школске 2016/17. године

Савети за децу и младе на Интернету

20.11.2016.

1. Заштитите сопствену приватност и поштујте приватност других;

2. У случају узнемиравања блокирати ту особу;

3. Разговарајте са родитељима уколико имате проблеме;

4. Стварајте безбедне профила;

5. Штитите шифру и никоме је не поверавајте;

6. Реагујте само на поруке лице које познајте из живота а ван интернета;

7. Опрезно са објављивањем слика на интернету.

8. Уколико вас неко на интернету узнемирава, пријавите на следећим сајтовима:

http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/dokumenta

http://www.netpatrola.rs/sr/naslovna.1.1.html