Тел: 011 30 47 446

Mail: osdm.susreti.casopis@gmail.com

Дан ослобођења Београда

24.3.2016.

Ученици 6/2 посетили су 20.10.2015. Споменик ослободиоцима Београда у Другом светском рату и обишли спомен-гробље борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда у октобру 1944. године. У ово путовање кроз историју повео их је одељенски старешина Имре Баги.

Аутори: Ања Милићевић 6/2, Тијана Маркоски 6/2

                     

                     

                     

Наше одељење је у организацији разредног старешине Багија и неких ученика одлучило да 20. октобра посети Гробље ослободиолаца Београда и присуствује свечаности коју је организовао Град Београд у част јунацима који су изгубили животе да би ослободили Београд од фашиста у октобру 1944.године.

У девет часова окупили смо се испред наше „Десанке“ и кренули пешке на одредиште према Вуковом споменику. Били смо веома узбуђени што ћемо присуствовати оваквој манифестацији први пут. Иако време није било лепо, успут смо се забављали па је пут прошао брзо.

Када смо стигли, купили смо цвеће и прикључили се прослави: свирале су се се, поред наше, и химне бивших република Совјетског Савеза, свих оних који су учествовали у ослобађању Београда. На самом улазу стајали су војници који су у рукама чврсто држали пушке. Све је било свечано и занимљиво, па смо једва чекали да обиђемо Гробље. Затекли смо пуно споменика улепшаних цвећем, а многи су били посвећени непознатим борцима. Наш букет смо положили на споменик Треће крајишке бригаде. Ту смо упознали и генерала ове јединице Мићу Грубора који нам је причао о својим многим бормама и тешким преживљавањима бораца.

Док смо обилазили гробље, упознали смо и дивну старију госпођу која се борила док је била наших година! У том тренутку смо замиљали нас како се боримо за ослобођење Београда. Госпођа нам је показала фотографије из тог доба које је чувала је у свом новчанику. То нас је заинтересовало па смо желели да сазнамо што више о борбама у којима је учествовала. Одушевила нас је храброст свих бораца о којима нам је говорила.

На изласку из гробља чекало нас је изненађење: новинари „Курира“ поставили су нас интервјуисали, поставили су нам неколико питања о томе колико нам ова посета значи, па смо им ми стрпљиво одговорили.

У повратку смо пешачили само до трамвајске станице, а у трамвају смо непрекидно разговарали о протеклом догађају. Свима нам је било лепо, драго нам је што смо сазнали нешто више о прошлости нашег града и ослобађању од фашиста. Веома задовољни наставили смо наш школски дан.

Волели бисмо да ово место посетимо опет.

                     

Ања Милићевић 6/2 и Тијана Маркоски 6/2