Тел: 011 30 47 446

Mail: osdm.susreti.casopis@gmail.com

Обележена европска недеља програмирања

24.3.2016.

У оквиру Европске недеље програмирања 15.10.2015. наставница техничког и информатичког образовања Драгана Радека одржала је у одељењу 5/3 час на коме су ученици могли да се упознају са основама програмирања како би се подстакло функционално коришћење компјутера и ученици оснажили у свом напредовању.Наша новинарска секција присуствовала је овом часу и уверила се да и дванаестогодишњаци могу да буду одлични програмери!

У ово технолошко доба у ком живимо рад на рачунару постао је важан фактор како свакодневне комуникације тако и новог вида писмености у модерном друштву. Један од циљева Европске недеље програмирања јесте да се програмирање искористи за развијање можданих вијугана креативан начин и приближи и деци млађег узраста. Наша школа је подржала ову манифестацију, која се већ трећу годину заредом одржава широм Европе.

Ученици петог разреда имали су радионицу коју је осмислила њихова наставница Драгана Радека, представљене су им основе програмирања. На почетку часа наставница их је упознала са основним појмовима које сваки мали програмер треба да зна. После уводног дела часа малишани су добили задатак да на веома креативном онлајн програму пређу што више нивоа. Неки су нивое прелазили веома лако, док су неки покушавали из више пута, али на крају су сви били веома успешни. Једна група ученика је радила на енглеском језику док су други радили на српском. Пошто су сви били веома удубљени у своје задатке у једном моменту се пробудио такмичарски дух код групе дечака и било им је веома важно да пређу што више нивоа који су постајали све тежи и тежи.

Победник је само један и то је овог пута био Марко Андрић који је веома срећан изашао из учионице. Атмосфера која је завлада на часу била веома пријатна, видело се да су ученици срећни и да воле информатику, а од сада ће са усхићењем чекати сваки нови час. Такмичарски духа који је био присутан даје свој допринос радној и веселој атмосфери. На крају часа ђаци су оставили своје утиске који су били јако позитивни, а неки од утисака су:

– Кад порастем бићу програмер!

– Екстра, могло би мало дуже, али смо уживали.

– Свиђа ми се и желим да ово што пре поновимо!

Закључак „Сусрета“ је јасан: ова радионица је успела! Деца треба да уче програмирање и да им се кроз интерактиван начин развијају машта, моторика покрета, орјентација и многи други фактори који ће им бити од користи у будућем школовању.​

                       

Аутор Александра Дујковић VIII/1