Тел: 011 30 47 446

Mail: osdm.susreti.casopis@gmail.com

Прослава Масленице 2016.

24.3.2016.

Масленица је руски празник који се већ традиционално обележава у нашој школи. Сваке године наша школа прославља овај празник традиционалним народним играма, дружењем, припремањем палачинки … Овим празником испраћа се зима,а дочекује пролеће.

У Русији се слави целе недеље уз палачинке као симбол сунца јер су округле, жуте и вреле. Одељење наставника Имре Багија 62, сваке године организује разне активности. Сва одељења од куће доносе палачинке, док одељење 62 већ другу годину заредом у холу школе пече палачинке за ученике других разреда, а и за себе.

На тај дан се у целој школи осећа веома леп мирис врелих палачинки. Одељење 62 ове године за ученике другог, трећег и четвртог разреда организовало је нешто невероватно – такмичење у превртању палачинки. Жири који се састоји од 3 члана у квалификацијама изабрао је неколико учесника за финале. Свако одељење дошло је да подржи свог представника. Атмосфера у школи била је врела! Све је било неизвесно до последњег тренутка.

За то време ученици од петог до осмог разреда такмичили су се у традиционалним народним играма – вуча конопца, трка у врећама, три ноге… Сваки такмичар се борио до краја. На лицу сваког детета блистао је широк осмех, а нарочито на лицима победника.

Целе недеље у холу школе стоји страшило Масленице, за које су ученици 62 уложили пуно труда. Лутка се прави од сламе и старих крпа.

Ученици старијих разреда на тај дан посећивали су другаре у млађим разредима и причали им понешто о празнику који славимо. Оно што је најбитније код овог празника јесте да сва деца буду насмејана и срећна и да ниједно дете не остане без палачинке (симбола сунца, извора живота и радости).

Ја као ученица 6/2 могу да кажем да сам веома поносна на своје одељење као и на саму организацију прославе Масленице.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.